top of page
  • David Kosák Maršálek

Mabon - oslava podzimní rovnodennosti


Byly slyšet zpěvy a ryk tančících žen i dětí, muži se do dění zatím moc nezapojovali, měli na starost přípravu ohňů na večer. Ve vzduchu doslova visela radostná nálada a snad i hora samotná se radovala. Toranos se otočil k Noibionovi a pronesl: „Lidé jsou veselí a radostní, bude to dobrá oslava Mabonu!“ Noibion přikývl a dodal: „Velmi veselá, můj pane. Nechal jsem na vaše přání navařit dvojnásobek piva. Vaši štědrost lidé jistě ocení“, doplnil vzápětí. Ne, že by byl Toranos příliš rozdavačný, ale letos nebyl důvod šetřit. Obilí letos Matka Země vydala dostatek, a navíc se dařilo i obchodně. Po krátké odmlce Toranos dodal: „Ten Trignos je pěknej floutek, ale obchodní dohody se přes něj podařilo uzavřít velmi dobré. Škoda, že nedorazí. Prorazit na trh kolem břehů Wiltawy byl uspěšný počin, usmál se. „Pomalu bychom měli vyrazit“, řekl Noibion a podal Toranovi meč. Sice nebyl zrovna k něčemu potřeba, ale byl to přeci jen odznak jeho postavení. Lidé se už pomalu shlukovali a hlavní oheň byl již na vrcholu hory připraven. Toranos se ještě na chvíli otočil k obzoru, ale nebylo vidět žádné blížící se jezdce. Noibion to postřehl. „ Urozená Luna jistě z vašeho daru měla radost, ale cesta sem by byla vyčerpávající“ Nic lepšího tak rychle nevymyslel. „Asi máš pravdu“, řekl Toranos trochu smutně, ale ihned na to se chopil standarty a v čele průvodu se vydal na vrchol hory. Záře z ní osvětlovala okolí a byla vidět daleko, lidé tančili, zpívali a dlouho do noci připíjeli Toranovým pivem na jeho slávu a zdraví. A bylo k čemu, tak dobré časy lid od Kamenné hory dlouho nepamatoval!

Mabon (podzimní rovnodennost)

Jeden z osmi svátků slavených Kelty. Dnes znám spíše pod výrazem dožínky. Je to čas, kdy den i noc jsou v rovnováze, po tomto datu vítězí s převahou tma a dny jsou stále kratší. Je to čas příchodu podzimu, kdy se sklízely poslední plodiny – jablka, hrušky a lískové ořechy. Tempo zemědělského roku se zpomalilo a bylo na čase se již plně připravovat na zimu.

Zažeňte tmu stylovým pivem!

Recept na jednoduché (pravěké) pivo

  • 400 g medu

  • 200 g dohněda upraženého obilí (ideálně ječmene)

  • 6 l vody

  • 20 g kvasnic

  • kousky dubové kůry, vřesu či tradičního chmele (nepřehnat, dodá hořkost a zlepší barvu)

Obilí necháme naklíčit, (stačí přes noc nechat v hrnci v teplé vodě). Poté je spražíme, dolijeme vodou a vaříme, dokud se cca litr vody nevyvaří. Po ochladnutí (udržíme tam ruku) přidáme med a kvasnice. Po 8-9 hodinách scedíme a naplníme do soudku či lahví, kde necháme asi 10 % volného prostoru (kvůli kvašení). Lze využít i zelňák, pokud piva vaříme větší množství. Za 4-5 dní by mělo být pivo zralé. Čím delší dobu zraje, tím více bude obsahovat alkoholu, ale o to méně bude sladké.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page