top of page
  • Veronika Puhačová

Malé ohlédnutí za Mezinárodním dnem archeologie


Je sobota ráno a na 25 místech České republiky se archeologové připravují na svůj velký den. Den, kdy svůj milovaný obor budou představovat lidem jako úžasnou vědu plnou dobrodružství. Jako smysluplnou činnost, jíž by i široká veřejnost měla věnovat pozornost a podporovat ji. Je mlhavo a chladno, mnohé čeká celý den venku, ale přesto je hřeje pocit, že to samé zrovna chystají archeologové na mnoha a mnoha dalších místech po celém světě. V Evropě, Asii, Severní a Jižní Americe, v Africe. Je 17. října a právě začíná Mezinárodní den archeologie!

Co začalo v roce 2011 v USA, Kanadě a Velké Británii jako Národní archeologický den se za pár let rychlostí blesku rozšířilo po celém světě jako akce mezinárodní. Vždy třetí říjnovou sobotu oslavují archeologické instituce svou vědu tím, že otevřou výzkumy, depozitáře a laboratoře veřejnosti, připraví další pestré aktivity pro dospělé i děti a nechají tak všechny nahlédnout pod pokličku svého bádání. A to je moc dobře, protože archeologie stále patří mezi obory, které jsou opředeny mnoha mýty a zkreslenými představami, které pak archeologům mnohdy komplikují jejich běžnou práci. A jen otevřením se veřejnosti můžeme tyto zažité stereotypy bořit!

Tuto nutnost kontaktu s lidmi mimo náš obor opravdu pociťuje celý svět. Krásně to ukazuje fakt, že Mezinárodní den archeologie se letos konal třeba také v Kosovu, Belize či Myanmaru. Rozhodně se tedy nejedná pouze o záležitost západní „public archaeology“. Naopak, ukazuje se, že archeologové jsou schopni mezinárodní kooperace, společně dokáží formulovat určité cíle a také je pak organizovaně naplňovat. A rok od roku je to stále výraznější, což je vidět na stále se zvyšujícím počtu zapojených zemí a institucí.

Jen u nás od loňska, kdy v České republice konal první ročník této světové akce, přibylo množství institucí v různých městech, které se tohoto archeologického svátku účastní. Protože všichni mají velké zásluhy na prezentaci našeho oboru, pojďme si je pěkně popořádku představit, začněme třeba od západu na východ! Letos vám Mezinárodní den archeologie zprostředkovaly: Muzeum Kadaň, Katedra archeologie FF ZČU v Plzni, Muzeum T. G. M. Rakovník, Oblastní muzeum v Mostě, Regionální muzeum v Teplicích, Archeologický park Liboc a Archaia o. p. s., Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Archeologický ústav AV ČR, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Ústav pro archeologii FF UK, Ústav pro klasickou archeologii FF UK, Český egyptologický ústav FF UK, Ústav archeologické památkové péče středních Čech, Národní muzeum, Muzeum hlavního města Prahy, Národní památkový ústav, Labrys o. p. s., Zážitkový park Zeměráj, Muzeum Říčany, Archeopark Netolice a Archeologický ústav FF JČU, Regionální muzeum v Českém Krumlově, Státní hrad Lanštejn, Národní památkový ústav v Telči, Městské muzeum a knihovna Čáslav, Regionální muzeum v Chrudimi, Východočeské muzeum v Pardubicích, Galerie antického umění a Františkánský klášter Hostinné a Ústav archeologické památkové péče Brno.

​To není zrovna malý výčet, že? A těch aktivit, které si tyto instituce pro návštěvníky přichystaly! Komentované prohlídky výstav a expozic, výlety s archeologem na archeologické lokality, přednášky, návštěvy výzkumů a laboratoří, improvizované archeologické výzkumy pro děti, řemeslné dílny nebo prezentace života v pravěku, to všechno si podle ohlasů našich kolegů vychutnalo několik tisíc návštěvníků. A my byli nesmírně potěšeni jejich nadšením! Zvídavé otázky měly nejen tradičně děti, ale také dospělí návštěvníci byli samá (někdy pro nás nečekaná) otázka. A naopak, některé jejich odpovědi na naše otázky také stály za to. Když vám dítě na otázku, čím si lidé v pravěku mohli barvit oděvy, odpoví, že „chlupama z veverek“, jen těžko se bráníte smíchu. A takových doslova dechberoucích perliček mají děti vždy zásobu, takže zábava byla rozhodně oboustranná a nenudili se ani návštěvníci, ani archeologové.

Je skvělé, že archeologů, uvědomujících si význam popularizace, stále přibývá. A že jsou mezi nimi takoví, kteří jsou ochotní naložit si na sebe břemeno koordinace takovéto celorepublikové akce a ještě ho skvěle zvládnout! Archeologům ze tří archeologických kateder FF UK tedy patří velký dík nejen za organizaci Mezinárodního dne archeologie, ale také za to, že tuto akci rozšířili i u nás. Vždyť není to vlastně skvělý zážitek i pro nás archeology? Vyprávět někomu celý den o tom, co děláme, předávat naše zážitky a zkušenosti, říkat lidem to, co nás baví a ještě k tomu vidět, že z toho mají radost a oceňují smysl naší práce? To je přeci sen každého vědce, tak ho pojďme dál a dál rozvíjet!

Fotogalerii z pražských akcí si můžete prohlédnout na našem Facebooku zde! (foto J. Lohnická)

Všechny reportáže a fotografie z dění po celé republice najdete na facebookové stránce českého Mezinárodního dne archeologie zde

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page