top of page
  • Veronika Puhačová

Navštivte Neuvěřitelný svět prvních zemědělců a dotkněte se doby kamenné


Před nedávnem jsme vás zvali na výstavu Neuvěřitelný svět prvních zemědělců mezi Ohří a Berounkou, která je čerstvě k vidění v Muzeu T. G. M. Rakovník. Výstava měla vernisáž v pátek 15. 4. 2016 a jelikož její autoři, manželé Dana a Daniel Stolzovi, jsou archeology našeho Ústavu archeologické památkové péče středních Čech, nemohli jsme u otevření chybět. A ani vy byste si Neuvěřitelný svět prvních zemědělců neměli nechat ujít!

 
Prolínání expozičních přístupů v Neuvěřitelném světě prvních zemědělců. Foto V. Mikešová

Už samotné zahájení vernisáže totiž mělo atmosféru evokující napětí. Přicházející návštěvníky z dálky vítaly rytmické údery bubnů, které se z muzejního dvorku nesly historickým centrem města. Bubenické uskupení Mana tak otevřelo pomyslné okno do pravěku a navnadilo nás na zážitky, které zatím utajeny čekaly uvnitř muzea. Krátké úvodní proslovy ředitelky Muzea T. G. M. Rakovník Magdaleny Elznicové Mikeskové, jednoho z autorů výstavy Daniela Stolze a rakovnické archeoložky Kateřiny Blažkové nás dlouho nenapínaly a tak jsme se brzy mohli pustit do obdivování neolitických skvostů.

A že bylo co obdivovat! Ty nejlepší neolitické kousky ze svých sbírek totiž zapůjčilo Muzeum hlavního města Prahy, Národní muzeum, Oblastní muzeum v Lounech, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy a Ústav archeologické památkové péče středních Čech. V jedné výstavě jsme tak konečně viděli pohromadě ty nejkrásnější a nejslavnější artefakty, které se v Čechách z doby před více jak sedmi tisíci lety zachovaly. Keramické nádoby zdobené rytými oblými liniemi (podle nich byla také keramika nejstarší neolitické kultury pojmenována jako lineární), broušené sekery, štípané čepelky, spondylové šperky (z lastury středomořského mlže Spondylus gaeodoropus) či hliněné sošky, všechno originální archeologické nálezy, připravené okouzlovat. A nejen to!

Manžele Stolzovi totiž nechtěli klasickou "vitrínovou" výstavu. Jak sami říkají, velkým vzorem jim jsou německé a další evropské archeologické výstavy, které dávají poznávat návštěvníkům vystavované téma všemi smysly. Proto se i období neolitu snažili přiblížit co nejzajímavějším způsobem tak, aby oslovilo všechny skupiny návštěvníků. A nutno říci, že i když se výstavní rozpočet rakovnického muzea pochopitelně nemůže ani zdaleka přiblížit velkým evropským výstavám, přesto je tento svět prvních zemědělců bohatý, vizuálně i technicky propracovaný a hravý. Navíc se všechny tyto aspekty krásně doplňují a vytvářejí komplexní obraz jednoho z nejstarších a nejzásadnějších období našich dějin tak, že se vám od něj nebude chtít odtrhnout.

Kromě klasických vitrín s esteticky dokonalými nálezy a textových panelů s vyváženým poměrem obrázků a textu si totiž své pravěké obzory můžete rozšiřovat pomocí odklápěcích odpovědí na zvídavé otázky či prostřednictvím několika videí se živými rekonstrukcemi neolitických technologií. Jistě vás také, stejně jako nás, uchvátí naprosto detailní model neolitické vesničky s okolní krajinou, ve kterém i po deseti minutách pozorování budete nacházet stále nové a překvapující prvky ze života prvních zemědělců. Můžete si také potěžkat neolitickou sekeru či dřevěné zemědělské nástroje, obléci pravěký oděv před stěnou neolitického domku i s obyvateli, prohlédnout nejstarší zemědělské plodiny nebo třeba nadrtit vlastní mouku. Nechybí totiž ani dílnička, která potěší nejen děti, ale jak víme z vlastních zkušeností, i dospělé.

A protože fotografie jsou v tomto případě lepší než tisíc slov, nechte k návštěvě přesvědčit přímo fotogalerií:

K návštěvě vás zve také reportáž České televize, natočená těsně před vernisáží. Ale pozor, nenechte se zmást zavádějícím názvem Oral jsem oral (patrně evokovaným právě názvem rakovnického muzea), orbu máme archeologicky doloženou až od následujícího období eneolitu. V neolitu se políčka obhospodařovala zatím jen okopáváním a rytím.

Výstavu můžete navštívit až do 12. 6. v Muzeu T. G. M. Rakovník, poté bude přemisťováná do dalších středočeských muzeích. O tom vás budeme samozřejmě informovat!

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page