top of page
  • Veronika Puhačová

Jmenuji se Sajetta: Poznejte další ženu z neolitu ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy


Jmenuje se Sajetta a je současnice naší komiksové neolitické Brentiny. Její životní příběh se však již uzavřel. Archeologové ze Středočeského muzea v Roztokách u Prahy nalezli její hrob a zjistili, že zemřela velmi mladá. Přesto nám toho dokáže o své době tolik povědět!

 

Výstava Jmenuji se Sajetta je upravenou verzí Neuvěřitelného světa prvních zemědělců, výstavy Dana a Dany Stolzových, která byla letos oceněna cenou Eduarda Štorcha. Z její první vernisáže v Muzeu T. G. M. v Rakovníce jste si mohli přečíst naši reportáž, ve které se dozvíte, jaké skvosty z dob kultury s lineární a vypíchanou keramikou z mladší doby kamenné ve výstavě uvidíte. Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy výstavu doplnilo o příběh mladé ženy z hrobu, který našli v Hostivicích-Sadové. Zasadili ji do našeho komiksového světa Brentiny a její rodiny z Velimi a nechali ji provést vás celou výstavou. Její osud však zůstává archeologům skryt, a tak je na návštěvnících, aby se zamysleli a její příběh zkusili vymyslet. Ty nejlepší a dobově nejvěrnější muzeum odmění!

Výstava nadchne malé i velké návštěvníky, neboť není složena jen ze zasklených vitrín, ale je plná interaktivních rukodělných prvků. Navíc je umístěna na rozlehlé půdě muzea, což jí dodává doslova nový rozměr a také příjemnou vůni dřeva. Celý autorský tým i Sajetta vás tedy srdečně zvou do Světa prvních zemědělců. Přijďte zažít dobu kamennou!

Část autorského týmu výstavy Jmenuji se Sajetta. Foto V. Mikešová
 

Výstavu můžete navštívit od 20. 4. do 22. 10. 2017 ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page