top of page
  • Julie Tomsová

FOTOREPORT: Pohled do pravěku


Jak pravěcí lidé skutečně žili? Bylo těžké tehdejšími kamennými zbraněmi něco ulovit? Jak dlouho trvalo rozemletí obilí na zrnotěrce? Jaké potraviny mohl pravěký člověk znát a ochutnat? Do čeho se oblékal? Jaké šperky byly „in“ v pravěku? Jak udělat keramickou nádobu bez kruhu? To jsou jen některé ze zvídavých dotazů, které jsme první srpnovou sobotu zodpovídali návštěvníkům, kteří se za námi vydali do Brdíčkova mlýna u Hamrů nad Sázavou „zažít pravěk na vlastní smysly“.

Betonová socha mamuta od sochaře Michala Olšiaka.

V malebném údolí řeky Sázavy v těsné blízkosti obce Hamry nad Sázavou se rozkládá bývalý vodní mlýn, který hostí stálou expozici Technického muzea v Brně připomínající historii hamru zvaného Šlakhamr a odkazující na bohatou železářskou tradici žďárského regionu. Brdíčkův mlýn je muzeem rovněž využíván při různých akcích včetně u veřejnosti velmi oblíbené, letní zábavně-naučné akce pro rodiny s dětmi. Tématem letošního ročníku byla „výprava do minulosti“, konkrétně do pravěku. Během celodenního programu mohli návštěvníci akce Pohled do pravěku nejen odhalit, jaké slasti a strasti skýtal tehdejší život našich předků, ale také si sami mohli vyzkoušet, jak my archeologové, tuto minulost odkrýváme, dokumentujeme a zpřístupňujeme široké veřejnosti.

Brdíčkův mlýn u Hamrů nad Sázavou.

Zatímco program, který představil návštěvníkům práci archeologů, byl v režii hlavního organizátora akce, Technického muzea v Brně, ukázek ze života v pravěku se ujali přizvaní pracovníci a externí lektoři Ústavu archeologické památkové péče středních Čech, p. o., a vzdělávacího centra ArcheoPop, z. s.

Hrnčířská dílna a kreslení hlinkou

Jak udělat keramickou nádobu bez kruhu? Jaké tvary a zdobení jsou charakteristické pro různá období a kultury pravěku? Jaké hliněné amulety a ozdoby si naši dávní předci oblíbili? To vše a ještě mnoho dalšího se návštěvníci dozvěděli v naší hrnčířské dílně. Pod dohledem zkušené archeoložky a lektorky, Kamily Remišové Věšínové, vznikaly rozmanité výtvory, z nichž mnohé si návštěvníci odnesli domů, aby si je později vypálili. Pravěké nádoby tak nově budou zdobit nejednu domácnost. Kromě hrnčířské dílny si zájemci mohli vyzkoušet i techniku kreslení hlinkou. Inspiraci našli v jeskynních malbách, ale i dalších pravěkých motivech.

Pravěké „módní“okénko"

Do čeho se oblékali lidé v pravěku? Jaké materiály, střihy a ozdoby byly tenkrát „in“? Naše šikovná lektorka Sylvie Odstrčilová návštěvníky seznámila s vývojem pravěkého textilnictví. Zájemci si mohli vyzkoušet jednotlivé techniky zpracování vlny - revolučního materiálu v oblasti textilnictví, který souvisí s počátky zemědělství a chovem ovcí. Osahat si mohli však i další materiály, z nichž se vyráběli oděvy ve starších obdobích pravěku - například konopí, len nebo lýko.

Co jedli naši předci

Že pravěká kuchyně byla plná chutí a vůni se přesvědčili návštěvníci na stanovišti lektorky Cest archeologie, Julie Tomsové. Dozvěděli se, jaké plodiny a kdy se na našem území vyskytovaly a jak je naši předci využívali při přípravě pokrmů. Svoje znalosti tuzemských rostlin, bylinek, ovoce a zeleniny, mléčných produktů, obilovin, luštěnin, sušených plodů, ořechů, hub a dalších dobrůtek si mohli ověřit i v poznávacím kvízu.

Příprava obilných placek - „klenot vzdělávacích programů“

Nejen u dětí jednoznačně nejoblíbenější aktivitou z nabídky našich vzdělávacích programů je příprava obilných placek dle pravěkého receptu. :) Rozdrtit si pšenici na zrnotěrce, smísit ji s vodou, připravit placku a upéct si ji na rozpálených kamenech, je zkrátka jasná „číslo jedna“ u dětí i dospělých. Obě zrnotěrky se tak po celý den téměř nezastavily a ohniště bylo neustále cílem mlsných, hladových a na placky číhajících pohledů.

Pšenice dvouzrnka, jedna z nejstarších kulturní rostlin, pěstovaná u nás již od neolitu.

Lahodnou a voňavou odměnou byla všem účastníkům vlastnoručně připravená pšeničná placička. Některým návštěvníkům pravěká kuchyně natolik zachutnala, že si nadrtili obilíčko i do zásoby. Jiní se rovnou začali shánět, kde by bylo možné si vlastní zrnotěrku zakoupit či jak ji vyrobit. Na tomto stanovišti tak byly všechny popularizační i propagační cíle na sto procent splněny. Kam se hrabe paleodieta! ;)

Chuť a vůně pravěku.

Nejstarší kamenné nástroje a zbraně

S pravěkými kamennými nástroji a zbraněmi návštěvníky seznámil náš lektor a student archeologie Jan Krčál. Děti i dospělí tak, mnohdy poprvé v životě, měli příležitost osahat si repliky nástrojů vyrobených technikou štípané a později broušené a vrtané industrie. Co se zájmu týče jednoznačně vedly pazourkové nástroje - pěstní klín, nože, srpy, vrtáky, hladítka, šípy a další. Vždyť kde jinde než v „pravěku“ si můžete vyzkoušet krájení pazourkovým nožem!

Lov v pravěku

Jak obtížně asi bylo ulovit primitivními zbraněmi večeři si návštěvníci vyzkoušeli u pravěkých lovců. Zjistili, že taková kančí pečínka tehdy rozhodně nebyla zadarmo!

Odlévání bronzu

Zlatým hřebem programu pak byly dvě ukázky odlévání bronzu, které si připravil náš bronzíř a lektor Robert Maružán a při nichž mohli návštěvníci sledovat celý proces naživo. A že bylo na co koukat!

Hotové výrobky a další zajímavé kovové repliky šperků, ale i zbraní, mohli návštěvníci nejen obdivovat, ale také si zakoupit. Mnozí si tak z „pravěku“ kromě zážitků odnesli i památku nebo originální dárek.

Co dalšího čekalo na návštěvníky akce Pohled do pravěku? Nahlédli do světa našich dávných předků, vyzkoušeli si jednotlivé aktivity na vlastní kůži, a seznámili se i s prací archeologů, do jejichž kůže se na chvíli vžili. Čekal je terénní výzkum, repliky slavných nálezů, poznávačka použitých materiálů, periodizace pravěku nebo třeba antropologický koutek a ukázky různých způsobů pohřbívání. Více informací a další fotografie z akce najdete na Facebooku Technického muzea v Brně.

Autoři fotografií:

Dora Remišová (ArcheoPop)

Archiv Technického muzea v Brně

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page