top of page
  • Johana Tlustá

Tipy na archeovýlety do zahraničí I.

Někteří se možná do zahraničí na dovolenou vydají letos, jiní to odložili na příští rok a toto léto budu objevovat krásy Česka. Pro ty jsme připravili seriál s tipy na výlety s archeologickou tématikou po Česku, který také naleznete na webu Cesty archeologie. Máme tu pro vás však i seriál s tipy na archeovýlety do zahraničí. Zeptali jsme se našich kolegů archeologů, aby zavzpomínali na archeologické lokality, které v zahraničí navštívili a vybrali tu, které je nejvíce uchvátila. Pojďme se tedy alespoň virtuálně vydat za hranice a objevovat zajímavé archeologické lokality. Ty, které vás zaujmou, si zatím můžete přidat na seznam míst, kam byste se rádi vypravili, ať již letos nebo až v budoucnu.

 

František DOUBEK

Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Navštívil jsem před lety a doporučuji všem, kteří mají rádi i přírodu a geologii jeskyni Domica na jihovýchodním Slovensku. Tato jeskyně byla osídlena už v neolitu takzvanou bukovohorskou kulturou a archeologické nálezy po tomto osídlení zde byly velmi početné (ca 45 000 nalezených artefaktů). Zachovány jsou i drobné kresby z tohoto období na stěnách jeskyně. Pro ty, co to „chytne" doporučuji přejít pěšky do Maďarska a navštívit i zdejší jeskyně tohoto komplexu.

Jeskyně Domica (Slovensko)

Eliška NĚMCOVÁ

Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Úžasných zahraničních lokalit je mnoho, které stojí za návštěvu a je těžké si vybrat, nicméně já ráda vzpomínám zejména na jižní Francii a údolí řeky Ardeche, kde se nachází jeskyně Chauvet. Na stěnách a stropech jeskyně jsou vyobrazeny nejstarší zatím objevené nástěnné malby na světě, jsou staré až 36 000 let. Jeskyni objevil v roce 1994 francouzský speleolog Jean-Marie Chauvet, který do jeskyně vstoupil jako první po 20 tisících letech.

Samotná jeskyně sice není přístupná, ale můžete navštívit nedaleko stojící repliku se stovkami maleb a rytin pravěkých zvířat – nosorožců, mamutů, jeskynních lvů či divokých koní.

Jeskyně Chauvet (Francie)

Jeskyně Chauvet (Francie)

Jeskyně Chauvet (Francie)

Vojtěch VOLF

Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Klášterní komplex Davit Gareja v jihovýchodní Gruzii. Do skalního komplexu vytesaná soustava svatyň raných křesťanů má nepopsatelnou atmosféru vznešeného zániku. Ohromná rozloha překvapí poutníka dalšími a dalšími polorozpadlými chrámy s fantaskní výzdobou, obývanými hady a ještěry obřích rozměrů. Okolní kamenitá poušť s americkou vojenskou základnou jen umocňují výjimečný pocit nečetných návštěvníků.

Klášterní komplex Davit Gareja (Gruzie)

 

Fotografie pocházejí z osobních archivů autorů příspěvků, nebo z veřejně přístupných zdrojů.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page