top of page
  • Johana Tlustá, Alžběta Bergerová

Tipy na archeovýlety po Česku II.

Toto léto budeme pravděpodobně trávit převážně v Česku. Ale není třeba zoufat, Česká republika naskýtá mnoho krásných míst a na archeologické lokality je také bohatá. A kam rádi jezdí na výlety archeologové? Dnes vám přinášíme druhý díl seriálu s tipy na české výlety s archeologickou tématikou, které doporučují naši kolegové archeologové.

 

Zdeněk BENEŠ

Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Vybrat nějakou zajímavou archeologickou lokalitu v Čechách je opravdu těžké. Není jich věru málo, jenže po uplatnění hlediska, aby z nich taky dodnes bylo něco podstatného vidět, nám jich zase tak moc nezbude. Většina lokalit je vlastně pro většinu lidí zcela neviditelná - jsou v polích, pod vesnicemi, poničené lomy, a tak dále. Určitě většinu z nás napadne nějaké významné hradisko, nejlépe keltské. Ale myslím, že jedna z vůbec největších archeologických lokalit, kde je možné leccos vidět, je středověká Praha. Před několika lety vyšla výborná publikace "Průvodce pražskou archeologií", podle níž je možné procházet Staré Město a Malou Stranu nebo Pražský hrad a zjišťovat, co je možné ještě vidět z nejstarších dob naší státnosti. Zmíním třeba zbytky románských kamenných domů, které ještě v řadě případů stojí, alespoň zčásti a pod novou omítkou. Ohromně fascinující je pak rozšiřování Prahy za Karla IV., o něm byla výborná výstava v domě U Zlatého prstenu. Myslím tedy, že současná Praha bez davů turistů nabízí možnost prozkoumat důkladně její historii právě našincům.

Dům pánů z Kunštátu, Řetězová 222, Praha

Alžběta BERGEROVÁ

Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Vzhledem k tomu, že většinu archeologických památek v našich končinách, je ideální navštívit spíše na podzim nebo z jara, kdy není tak hustá vegetace, bych Vám v létě k návštěvě doporučila třeba nějaký archeoskanzen. Jako třeba pravěkou osadu, kterou najdete mezi výběhem vlků a medvědů v plzeňské ZOO. Působí v ní spolek Oživená (pre)historie, a díky těmto nadšencům a milovníkům archeologie a historie osada pravidelně od jara do podzimu ožívá. Můžete si zde během akcí vyzkoušet pravěké nebo raně středověké technologie či se přímo zúčastnit některých archeologických experimentů, které tu provádí odborníci na slovo vzatí, nebo si zasoutěžit s malými dětmi. A nebojí se tu ničeho od pěstování rostlin a vaření, po vrtání kamene, vyrábění nástrojů z kostí, předení vlny, vyrábění hudebních nástrojů, ale i lití kovů. Nejbližší akce jsou plánované na dny 15.8., poté 19. - 20. 9 a 17.10. Pokud by se vám po této návštěvě zachtělo zajít na nějakou archeologickou lokalitu někam poblíž tak hned u Plzně dvě hradiště najdete: Plzeň-Hradiště, Plzeň-Bukovec.

Pravěká osada v plzeňské ZOO

Spolek Oživená (pre)historie

Spolek Oživená (pre)historie

Johana TLUSTÁ

Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Není nic lepšího než si o volném víkendu vyrazit na výlet a Česká republika oplývá nespočtem míst, která nabízí možnost užít si kochání krásnou krajinou, pěší turistiku a trochou té archeologie. Jedním z nich je Hradiště Plešivec, využívané především v mladší a pozdní době bronzové, které leží na jednom z vrcholků v Brdské vrchovině, kudy vedou turisticky značené trasy. Dodnes je zde patrné opevnění v podobě širokého kamenného valu. Během archeologických výzkumů zde byly objeveny pece na slévání bronzu a mnoho depotů s bronzovými předměty. To však láká i hledače pokladů s detektory kovů, což archeologovi na víkendové procházce radost moc neudělá. (Více o detektorování si můžete přečíst v jednom z našich posledních dílů Pod pokličkou archeologie ZDE)

Hradiště Plešivec

 

Fotografie pocházejí z osobních archivů autorů příspěvků, nebo z veřejně přístupných zdrojů.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page