top of page
  • Julie Tomsová

Oslavte s námi Samhain na zámku Nižbor


Přijďte s námi oslavit keltský svátek Samhain a načerpejte energii dávných věků! Ústav archeologické památkové péče středních Čech vás srdečně zve do Informačního centra keltské kultury na zámku Nižbor, kde se 19. 10. 2019 od 12 hodin uskuteční tradiční oslava keltského svátku Samhain, kterými zde každoročně vrcholí návštěvnická sezóna. Keltský začátek nového roku a současně dobu, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých, stejně jako dávní Keltové, na Nižboru slavíme hudbou, tancem a připomínkou keltských řemesel a způsobu života.

 

Samhain na podzim, stejně jako Beltain na jaře, patřil k významným keltským svátkům, které své stopy zanechaly i v naší kultuře. Keltové totiž věřili, že v tuto tajemnou noc se přeruší hranice mezi světem živých a mrtvých a ti získají na pár hodin své tělo a přijdou se ohřát k malým ohňům, které jim živí zapalovali. Stejně tak, jako my dnes na přelomu října a listopadu, na Dušičky, zapalujeme svíčky, abychom uctili Památku všech věrných zemřelých.

Samhainové oslavy na zámku Nižbor.

Pro Kelty byl však Samhain ještě něčím víc, byl počátkem nového roku, ale také časem nejistoty a obav. S přicházející zimou bylo potřeba připravit se na nepřízeň bohů, s čímž se pojily symbolické obětiny a očistné ohně. Byla to však také společenská událost!

Samhainové oslavy na zámku Nižbor.

Již pošestnácté na zámku Nižbor, ležícím naproti kdysi slavnému keltskému oppidu Stradonice, započne v pravé poledne 19. 10. 2019 slavnost Samhain. Při této příležitosti si připomeneme jak vyspělou keltskou kulturu a řemesla, tak i archeologii, která nám tyto poznatky zprostředkovává. Pro děti bude přichystána archeologická dílna a pro dospělé bohatý kulturní program v podání Keltů z Vousova Kmene, tanečního vystoupení skupiny Gall-Tír a již tradiční ohňové show. Všeobecné veselí podtrhne živá hudba. Návštěvníci se mohou těšit na, na Nižboru již zdomácnělé, Dick O’Brass i letošní novinky, kapely Lua a Jauvajs.

Udatní bojovníci Vousova kmene.

V rámci oslav si návštěvníci mohou prohlédnout stálou expozici o Keltech. Poslední příležitost budou mít i ke zhlédnutí tematické krátkodobé expozice o prvorepublikové archeologii zahrnující i výzkum nedalekého slavného oppida Stradonice.

Akce je součástí Mezinárodního dne archeologie a proto si již pošesté archeologové i veřejnost připomenou nejen mimořádné archeologické nálezy, ale i nadšení z jejich objevování. Cílem akce je interaktivní a zábavnou formou připomenout, že archeologie a historie jsou všude kolem nás!

Archeologická dílna nejen pro děti.

Na celý sobotní program je vstupné pro dospělé 100 Kč, pro dítě 50 Kč a pro celou rodinu pouze 200 Kč. Budeme se na vás těšit 19. října ve 12 hodin na nádvoří zámku Nižbor!

 

Další informace naleznete na www.zameknizbor.cz nebo na Facebooku akce.

Fotografie: Lucie Velechovská a archiv ÚAPPSČ.

Plakát: Michal Puhač.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page