top of page
  • Veronika Puhačová

Když si mrtví žádají výzkum


Výzkum, o kterém si dnes povíme, není ani tolik neobvyklý svým obsahem, jako okolnostmi provedení. Vše začalo úplně nenápadně a klasicky, v Hlásné Třebani byla letos v červnu budována přípojka ke kanalizaci. Zcela běžný stavební postup však zdramatizoval nečekaný nález, a to když pod lžící bagru vykoukly lidské zuby a úlomky kostí. Nechtěně rozbagrovaná lidská lebka tak značila, že někde okolo jistě bude zbytek těla, a tak byli přivoláni archeologové ÚAPPSČ, manželé Stolzovi. Podařilo se jim ještě zachránit část krční páteře a část pažní kosti, jedné z dlouhých kostí, podle kterých je možno určit výšku postavy. To bylo ovšem vše, neboť ostatní části zůstaly pohřbeny mimo výkop.

Chudák mrtvý, řekli bychom si, takhle nepietně roztržen. Ovšem archeologové bohužel nemohli udělat více, záchranný výzkum se vztahuje pouze na přímo ohrožené plochy a tělo leželo bezpečně mimo výkopy. Situaci nakonec rozťal až pan starosta, který další výzkum zpočátku odmítal. Pak ale uběhly dva týdny, starosta měl často cestu okolo místa nálezu a nemohl při tom na porušený hrob nemyslet. Na to, jak tam leží tělo bez hlavy, opuštěno, zapomenuto, tak nepěkně vyrušeno z věčného odpočinku. A nedalo to panu starostovi a zavolal archeologům, ať tělo přijedou vyzvednout celé!

Během rychlého jednodenního výzkumu za účasti obou archeologů Stolzových a antropoložky Petry Beran-Cimbůrkové bylo po všem a tělo nebohého jedince bylo převezeno ke své hlavě na zkoumání. Fyzické rysy pánve a lebky prozradily, že se jedná o muže, podle obrusu zubů a dalších drobných ukazatelů stáří asi 25-30 let. Jak už bylo uvedeno, z dlouhých kostí se dá vyčíst výška. A tento muž rozhodně nebyl nedorostlý, jeho výška 180 cm je pro náš pravěk a raný středověk poměrně úctyhodná. A právě do raného středověku ho archeologové datují. Podle několika málo fragmentů keramiky, které se u těla nalezly, to vypadá, že muž zde byl uložen v 9. - 10. století n. l. Zajímá vás proč? A z jakého důvodu u sebe neměl žádnou výbavu? To nás také! Bohužel však více informací se zatím z nálezu dostat nepodařilo, a tak nás může těšit alespoň to, že díky rychlému zásahu archeologů a uvážlivému panu starostovi může mrtvý zase celistvě odpočívat v pokoji.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page