top of page
  • Veronika Puhačová

Vychutnejte si druhý český Mezinárodní den archeologie!


Rok se s rokem sešel a my už se opět chystáme na Mezinárodní den archeologie. V sobotu 17. října totiž proběhne již druhý ročník této archeologii oslavující akce! Organizační tým, složený z několika zapálených archeologů, však loni nepřišel s žádnou novinkou. Mezinárodní den archeologie byl poprvé slaven již v roce 2011 v USA, ovšem tato myšlenka se velmi rychle rozšířila a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se tedy přidala i Česká republika a vy tak letos máte možnost zažít tento archeosvátek na vlastní kůži již podruhé!

V rámci bohatého programu na mnoha různých místech se vám představí mnoho archeologických pracovišť, a to velmi zábavnou a zároveň vysoce edukativní formou. Nabídka jistě uspokojí všechny generace, neboť připravujeme aktivity vhodné pro dospělé i děti. I náš Ústav archeologické památkové péče středních Čech a jeho Cesty archeologie nebudou chybět! Chystáme si pro Vás dvě stanoviště, jedno vědečtější, zaměřené na leteckou archeologii, druhé hravější, na téma pravěký textil a barvení pomocí rostlin. Najdete nás v areálu Univerzity Karlovy v Celetné ulici mezi dalšími atraktivními stanovišti. Ovšem to nebude jediné místo oslav!

KDE VŠUDE S NÁMI MŮŽETE SLAVIT MEZINÁRODNÍ DEN ARCHEOLOGIE 2015?

Areál Univerzity Karlovy (Celetná 20, Praha 1) Mezi 10. a 16. hodinou si budou návštěvníci moci vyzkoušet práci archeologů a antropologů v terénu, dozvědět se novinky ze světa české i světové archeologie a zjistit, kde a jak lidé na našem území v minulosti žili.Malí i velcí návštěvníci si vyzkouší archeologický výzkum nanečisto, odkrytí a dokumentaci kostrového hrobu, dozvědí se, jak u kostry určit věk či pohlaví nebo jak vypadá pravěká zlomenina. V archeologické laboratoři si zkusí slepit keramickou nádobu a určit její stáří. Z dávných řemesel si děti i dospělí budou moci vyzkoušet drcení obilí, tkaní na stavu i destičkách, barvení textilu, ražbu keltských mincí či výrobu drátěných šperků. Bude možné nahlédnout i do pravěké kuchyně nebo zjistit, jak vypadal běžný den v římské legii. Pro zájemce budou připraveny bloky krátkých přednášek o archeologických a antropologických zajímavostech, prezentace o letecké archeologii či době železné a ukázky replik i originálů archeologických nálezů. V našem Hyde Parku pak odpovíme na všechno, co návštěvníci chtěli vědět o archeologii, ale neměli se koho zeptat. V prostorách Karolina budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se komentované prohlídky výstavy „Z Asuánu do Chartúmu. České archeologické výzkumy mezi nilskými katarakty“. Možnost občerstvení pro malé i velké bude zajištěna. Archeologický ústav AV ČR (Letenská 4, Praha 1) Návštěvníci kromě různých aktivit nahlédnou i do specializovaných pracovišť a prohlédnou si pravěké pohřby v rozšířené virtuální realitě.

Náprstkovo muzeum (Betlémské nám. 1, Praha 1) V tomto proslulém muzeu bude po celý den připraven program pro děti na téma egyptologie (hieroglyfická písařská škola, mumifikace, bohové starého Egypta). Souběžně budou probíhat komentované prohlídky expozic a prezentace českých archeologických výzkumů v zahraničí (Egypt, Súdán, Bulharsko, Uzbekistán). Na programu je i diskusní panel na téma Islámský stát.

Muzeum hlavního města Prahy (Na Poříčí 52, Praha 8) Od 14 hodin se zde návštěvníci mohou zúčastnit komentované prohlídky výstavy „Hroby barbarů – svět živých a mrtvých doby stěhování národů“ a navštívit tuto i další výstavy a expozice za poloviční vstupné pro dospělé a zdarma pro děti a studenty do 26 let.

Archeopark Liboc (V domcích 29, Praha 6) Pražský archeopark vás zve od 14 hodin na Podzimní středověkou slavnost s ukázkami života, řemesel, hudby i jídla za mírné vstupné (dospělí Kč 40,-, děti 6-14 let Kč 20,-, děti do 6 let zdarma).

Muzeum T. G. M. Rakovník (Náměstí Obětovaných 1, Rakovník) V Rakovníku se můžete vydat na archeologickou vycházku na bojiště z podzimu roku 1620, kdy se zde střetla císařská a stavovská vojska. K vidění budou terénní pozůstatky zemních opevnění obou armád. Sraz bude ve 14 hodin na nádvoří muzea.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy (Zámek 1, Roztoky) V Roztokách vám archeologové přiblíží archeologický výzkum, který probíhal od roku 1980 podél železniční trati v Dolních Roztokách. 17. října proběhne v 10, 14 a 16 hodin několik komentovaných prohlídek. Návštěvníci si budou moci prohlédnout malou výstavu věnovanou výše zmíněnému archeologickému výzkumu.

Regionální muzeum v Chrudimi (Široká 86, Chrudim) V Chrudimi proběhne od 9 do 12 hodin workshop „Od obilí ke chlebu. Drcení obilí, zpracování těsta, pečení“, kde si účastníci budou moci vyzkoušet historické způsoby zpracování obilí.

Regionální muzeum v Českém Krumlově (Horní ulice 152, Český Krumlov)

V krumlovském muzeu můžete 17. října navštívit novou interaktivní archeologickou expozici zcela zdarma.

Východočeské muzeum v Pardubicích (Zámek 2, Pardubice) Pozor, zde bude Mezinárodní den archeologie slaven až 20. října! V tento den tu proběhne přednáška s besedou „Nová archeologická expozice - Proti proudu času, aneb na co se můžete těšit“, při níž bude představena nová archeologická expozice, pozadí jejího vzniku a nejzajímavější předměty.

Podrobnější informace budou poskytnuty na tiskové konferenci, která proběhne v pondělí 12. 10. 2015 v 11:00 ve vstupní hale Karolina (vchod z Ovocného trhu 3-5, Praha 1), kam vás srdečně zveme. Další informace budou k nalezení na internetových stránkách denarcheologie.cz a na stránkách jednotlivých institucí.

Ke stažení Plakát (pdf)

Kontaktní osoby PhDr. Pavel Titz, Ph.D. Telefon: +420 776 800 605 E-mail: pavel.titz@ff.cuni.cz

PhDr. Kamila Remišová, Ph.D. Telefon: +420 721 659 523 E-mail: kamila.remisova@ff.cuni.cz

Jak to probíhalo loni?

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page