top of page
  • Veronika Puhačová

Oslavte s námi letošní Samhain na zámku v Nižboře!


Tak jako jsme před půl rokem slavili Beltain, příchod světla, tepla a úrody, nyní je potřeba se s tímto obdobím rozloučit a připravit se na měsíce plné chladu a tmy. A v této souvislosti si také vzpomenout na ty, kteří již nejsou mezi námi. Samhain, připadající přesně na přelom října a listopadu, je totiž pohanský předchůdce našeho dne Památky zesnulých, kterému říkáme lidově Dušičky. Tak jako my dnes v tento den chodíme zapalovat na hřbitov svíčky, tak i Keltové zapalovali malé ohně, aby se k nim mohli mrtví přijít na jeden večer v roce ohřát. V tuto tajemnou noc se totiž podle pověr přeruší hranice mezi světy živých a mrtvých a ti mohou mít zase své tělo. Takže teď vám je již určitě jasné, odkud se vzal dnes tolik oblíbený Halloween, večer Všech svatých!

Samhain byl pro Kelty důležitým svátkem, počátkem nového roku. Loučili se s dobou jistoty a vcházeli do přechodného těžšího období, avšak s nadějí na jeho překonání a vidinou dalšího léta. S tím se také pojily symbolické obětiny a samozřejmě zapalování rituálních očistných ohňů. Tak jako my se snažíme vstupovat do nového roku zbaveni starých neřestí a břemen, i naši předkové doufali, že jim magická síla ohně pomůže od všeho zlého.

Ač by se mohlo zdát, že Samhain byl svátkem pochmurným, i při této příležitosti se našlo místo pro trochu veselí. Hudba, tanec a hodování, to přeci patří ke každému svátku! Ač se církev během dlouhých staletí snažila tyto pohanské tradice vymýtit a překrýt je čistě duchovně a pietně orientovanými svátky, zcela se jí to nepovedlo a mnoho z prastarých rituálů přetrvalo mezi lidmi dodnes. My se tak dnes můžeme alespoň na pár dní v roce vrátit ke keltskému kulturnímu odkazu a společně slavit důležitá přelomová období roku.

K současným již zažitým slavnostem patří také Samhain na zámku Nižbor, kde letos 24. října proběhne dvanáctý ročník tohoto podzimního veselí. Na co se můžete těšit letos?

Samozřejmě na keltskou společnost! Tu vám zajistí keltští muži a ženy z Vousova kmene a předvedou vám, jak vyspělá, něžná i drsná byla doba železná. Nebude chybět ani hudba, letos se můžete těšit, jak vás roztančí kapely Happy To Meet, Dé Domhnaigh, Isara a Dick O´Brass. S tancem vám pomůže i taneční skupina Gall-Tír, která vás nejen naučí vzletným tanečním krokům, ale mnoho vám jich také předvede. A až padne opona tmy, duo Orbis de Ignis vás uchvátí onou magickou silou ohně.

Ani děti se samozřejmě nudit nebudou. Jistě je potěší prohlídka interaktivní expozice v Informačním centru keltské kultury, která se v nižborském zámku nachází. Pro děti chystáme také oblíbenou archeodílnu, kde si samy vyzkouší práci archeologa a zjistí, jak tohle všechno o těch Keltech vlastně víme. A pokud máte volné i dopoledne, rozhodně se cestou za oslavami vydejte nahoru na vrchol kdysi mocného oppida Stradonice, které se nad nižborským zámkem tyčí. Naučná stezka vás provede celým rozlehlým areálem a jistě vás navnadí na odpoledne mezi Kelty!

Těšit se na vás budeme 24. 10. 2015 od 14 hodin v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor (mapa zde)!

Akci pořádá Ústav archeologické památkové péče středních Čech.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page