top of page
  • Veronika Puhačová

Archeotoulky aneb podělte se o genius loci české krajiny


Mohutné valy kdysi mocných keltských oppid, mohyly zarostlé borovicovými lesy, ruiny prastarých hradů tyčící se nad krajinou...Také se rádi procházíte po takových místech? Touláte se kouzelnou českou krajinou, nasáváte genius loci a představujete si, jak asi vypadala před dávnými staletími a tisíciletími?

 

V České republice je totiž obrovské množství lokalit, které nesou stopy lidské činnosti až z pravěku či středověku. A nejsou to jen již z dálky viditelné hrady a zříceniny, ale také místa na první pohled skrytá, jako například zaniklé středověké vsi, opevnění hradišť porostlá vegetací či místa kdysi slavných pohřbů. Když se na těchto místech zastavíte, nadechnete a otevřete všechny smysly, sami ucítíte rozechvění této atmosféry dávnověku. Stačí se jen pozorně dívat kolem sebe a brzy začnete pozorovat, jak se projevila tísiciletí vlivu člověka na krajinu.

Ti z vás, kteří již na taková místa nadšeně vyrážejí, jistě tento genius loci znají. A pro vás, kteří se chystáte toto kulturní dědictví krajiny teprve začít objevovat, nachystal v loňském roce Archeologický ústav AV ČR v Praze výtečnou publikaci i web Archeologický atlas Čech, který vás po archeologických zákoutích naší země provede. Stačí jen prohlédnout si mapu a vyrazit.

A nás tyhle vaše archeotoulky moc zajímají a rozhodně budou zajímat i další archeopoutníky. Navštívili jste v nedávné době nějaké zajímavé místo s archeologickou tematikou či víte o nějakých takových ve svém rodném kraji? Staňte se ostatním inspirací a podělte se s námi o své fotografie z výprav na zaniklé i rekonstruované archeologické lokality či návštěvy archeologických výstav i expozic. A pokud budete mít i zahraniční snímky, podělte se i o ty. Archeologie je zajímavá všude! My vaše fotografie budeme uveřejňovat v sekci Archeotoulky a společně tak nenecháme naše kulturní dědictví ukryté v krajině upadnout v zapomnění!

 

Své fotografie i s celým jménem a názvem lokality prosím posílejte na mail veronika.mikesova@uappsc.cz.

Případně také můžete využít svůj Instagram a nahrávat fotky s hashtagem #archeotoulky.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page