top of page
  • Veronika Puhačová

Mezinárodní den archeologie vypukne už za dva týdny. Bude to velké!


Rok se s rokem sešel snad rychleji, než jsme čekali, a už se opět chystáme na oslavy Mezinárodního dne archeologie. Česká republika se letos zapojuje již potřetí a za těch pár let se podařilo něco nečekaného - na celém světě jsme druzí (hned po Americe) s četností nabídky různorodých archeologických akcí přímo v tento velký den,15. října 2016. Ať už žijete kdekoli, můžete být u toho!

 

Smyslem celého svátku je ukázat světu, že archeologie je věda, která stojí za pozornost. Kouzlo pravěku, starověku i středověku můžete objevovat na mnoha místech naší republiky prostřednictvím speciálně připravených aktivit, workshopů, přednášek, komentovaných prohlídek či vycházek na naleziště. Už loňský ročník stál za to (přesvědčte se sami ve fotogalerii), ale letos to bude mnohonásobně nabitější.

I my z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech se samozřejmě zapojujeme do programu, a to hned na dvou místech. Prvním z nich je již tradičně areál Filozofické fakulty UK v pražské Celetné ulici, kde vám budeme předvádět nejen naše nejnovější výzkumy a nálezy, ale také něco z živého pravěku, konkrétně módu a péči o tělo keltských žen a mužů. V Dolních Břežanech vás zase vezmeme přímo na archeologický výzkum. Po druhé hodině odpolední se tam můžete přijít podívat do areálu za školou, kde právě jeden takový probíhá. A pro ty, kteří mají raději procházky na čistém vzduchu než ruch velkoměsta, chystáme na neděli 16. října ve spolupráci se spolkem Život v Hradci naučnou vycházku Středověká archeologie Stříbrnoskalicka.

Pokud se rozhodnete navštívit nás v Praze, čeká na vás velmi bohatý program na mnoha místech. Jelikož se ale letos zapojila většina archeologických institucí po celé republice, výpis jednotlivých akcí je letos skutečně vydatný. Podívejte se tedy na přímo na web Mezinárodního dne archeologie a vyberte si tu, která je vám nejblíže!

Chcete nám pomoci s propagací? Stáhněte si plakát a sdílejte a šiřte ho!

PROGRAM V PRAZE:

Filozofická fakulta UK – Žijeme archeologií! (Celetná 20, Praha 1, 10:00–16:00)

(společný program pražských archeologických institucí)

  • Práce archeologa v terénu: výzkum nanečisto, dokumentace pravěkého hrobu, určování kosterních pozůstatků a ukázka nemocných kostí, archeologická laboratoř. Určování stáří nádob, originály i kopie archeologických nálezů z našeho území, archeologický poklad z Týnce nad Labem

  • Olympiáda z dob starověkého Řecka, výroba odlitku antického nálezu a další předměty z dob starého Řecka a Říma

  • Keltská móda s možností vyzkoušení oděvů i starověká kosmetika. Textilní a barvířské techniky napříč historií, tkaní na stavu či s karetkami, výroba přeslenů či šperků

  • Malá škola jeskynního umění pro každého, výroba pravěké sošky ražba keltských mincí

  • Tajemství kuchyní, které dávno pohltil čas. Drcení obilí na drtidle i kamenném mlýnku

  • V 11:00, 13:00 a 15:00 bloky minipřednášek a projekcí na zajímavá témata. V úvodu jednotlivých bloků se pomocí videomostů přeneseme na archeologické výzkumy za kolegy do Egypta a na Slovensko

  • Ve 14:00 proběhne autogramiáda knih Jaroslava Bašty

  • Od 13:00 do 15:00 pravěká hudební show v podání Altsteinzetliche Knochenklangbilder

Pro děti je připravena „pravěká“ výtvarná dílna a stezka mladého archeologa s úkoly, oceněná diplomem.

Pro návštěvníky akce v Celetné ulici je připravena nabídka zdarma navštívit Zahrady pod Pražským hradem

Náprstkovo muzeum (Praha 1, Betlémské náměstí, 10:00 – 16:00)

  • Workshopy zaměřené na kulturu a život faraonského Egypta (staroegyptská mumifikace, hieroglyfická písařská dílna, staroegyptské hry)

  • od 10:00 do 15:30 přednáškový cyklus pro veřejnost, Přednášky se budou týkat starověkého Egypta a života v antickém období. Program přednášek na webu MDA nebo na webu Náprstkova muzea

Muzeum hlavního města Prahy (Hlavní budova na Florenci)

  • 15. 10. 2016 volný vstup pro všechny návštěvníky

  • V 10:00 a ve 14:00 komentovaná prohlídka expozice Praha v pravěku

Rotunda sv. Václava (Praha 1, Malostranské náměstí)

  • komentované prohlídky zpřístupněné románské rotundy s Dr. Jarmilou Čihákovou z Národního památkového ústavu v Praze

Archeologický park Liboc (V domcích 29, 160 00 Praha 6 – Liboc)

  • Přijďte oslavit archeologický svátek na tradiční Středověkou slavnost, která se bude konat od 14:00 do 18:00! Program bude doplněn ukázkami středověkého šermu a scénkami ze života našich předků. Ke zhlédnutí bude kovářské umění a možnost vyzkoušet si středověké zbraně i zbroj, střelbu z repliky historického luku, výrobu keramiky na hrnčířském kruhu, stříhání ovcí, tesání dřeva i tvoření ve výtvarných dílničkách. K poslechu bude hrát středověká hudba a nebude chybět ani tradiční krmě a nápoje (dobové zelňáky, grilované maso, preclíky a koláčky, pivní speciál atd.). Prohlédněte si také archeologický park, v němž jsou na základě rekonstrukcí prezentovány výsledky archeologických výzkumů. (více na www.archaia.cz)

Labrys o.p.s. (Hloubětínská 16/11, Praha 9)

  • Od 10:00 do 16:00 si především děti budou moci vyzkoušet postup prací na archeologickém výzkumu včetně zpracování nálezů a zahrát si tematické hry.

Více najdete na www.denarcheologie.cz

a na

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page