top of page
Julie Tomsová

Přivítejte jaro s Kelty na Beltainu


Zářící ohně, živá hudba, magické rituály, tančící těla, poháry po okraj naplněné medovinou a rozmanité laskominy, to vše tvořilo neoddělitelnou součást oslav Beltainu, jednoho ze čtyř hlavních keltských svátků, který připadal na přelom dubna a května. Stejně jako my dnes, tak i dávní Keltové před tisíci lety radostně vítali netrpělivě očekávaný příchod jara a počátek bezpečnějšího a plodného období roku. Oddávali se hodování a všeobecným radovánkám. Dívky vily věnce, tančily, laškovaly s mladíky a společně proskakovaly očistnými ohni. Ostatně kouzlo prvomájových nocí nepřestává fascinovat dodnes. Dávné kořeny dodnes oblíbené tradice pálení čarodějnic a následné prvomájové polibky pod rozkvetlou třešní bychom hledali právě ve slavných keltských časech.

 

Ústav archeologické památkové péče středních Čech vás srdečně zve do Informačního centra keltské kultury na zámku Nižbor, kde se 27. dubna od 12 hodin uskuteční oslavy keltského svátku Beltain. Ten je spjat s příchodem jara, které na Nižboru pravidelně v tuto dobu slavíme hudbou, tancem a připomínkou keltských řemesel a způsobu života.

Na nádvoří zámku Nižbor, ležícímu naproti věhlasnému stradonickému oppidu, započne beltainová slavnost v pravé poledne. Všeobecné radovánky oživí keltská hudba v podání kapel Blue Squadron Pipe Band, Dick O´Brass, Alison a Sona. Taneční vystoupení a pro zájemce i výuku dobových tanců zajistí skupina Gall-Tír. Udatní bojovníci Vousova kmene předvedou své bojové umění, zatímco jejich ženy vás okouzlí nejen svou krásou, ale i řemeslnou zručností. Pro děti jsou připraveny zábavné archeologické dílny. Po zimě znovuotevřená stálá expozice o Keltech i loňská novinka, výstava Prvorepubliková archeologie, potěší zvídavé návštěvníky. Nabitý program završí již tradiční ohňová show. Oslavy budou velkolepé a bujaré.

 

Připojte se k nám a oslavme příchod jara s Kelty na Nižboru!

Budeme se na vás těšit 27. dubna 2019 na zámku Nižbor!

Na celý program je vstupné pro dospělé 100 Kč, pro dítě 50 Kč a pro celou rodinu pouze 200 Kč. Další informace naleznete na www.zameknizbor.cz nebo na stránkách akce.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page