top of page
  • Julie Tomsová

Kam v létě za Kelty


Léto ještě zdaleka nekončí a pokud chcete spojit svoje výlety se špetkou poznání, máme pro vás pár zajímavých tipů, kam se nejen ve Středočeském kraji vydat za archeologickou a keltskou tematikou.

Keltský svátek Lughnasad v Zemi Keltů v Nasavrkách. (Foto: Jaromír Zajda Zajíček)

Naše stálá expozice Keltové v srdci Čech... a co bylo před nimi v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor dostala loni zbrusu nový kabát, a ten je skutečně pestrý. Už jste ji viděli? Otevřeno máme během léta každý den od 10 do 18 hodin. Dozvíte se u nás, zda byli Keltové takovými hrdiny, za jaké je považujeme. Čím se obklopovali? Jaká řemesla a umění pěstovali? Provedeme vás keltským životním stylem, představíme ty nejzajímavější keltské nálezy z našich výzkumů, dotknete se keltského řemesla na vlastní kůži a také si jejich druhou kůži - keltský šat - budete moci vyzkoušet. Představíme vám mimo jiné i moderní metody archeologického zkoumání a široké spektrum materiálů a předmětů, které ve středních Čechách nacházíme nejen po Keltech, ale také po jejich pravěkých předchůdcích.

Keltové v srdci Čech... a co bylo před nimi.

Návštěvu zámku Nižbor doporučujeme spojit s vycházkou na slavné keltské oppidum Stradonice, které se nachází v jeho těsné blízkosti, na protilehlém svahu. Můžete se vydat buď po naučné stezce, nebo se jen tak toulat po rozlehlém vrchu Hradiště a nechat se okouzlit místním geniem loci.

O nadcházejícím víkendu se za námi můžete zastavit i na Dni oživlé historie a her v Keltském skanzenu Jivjany. Připravili jsme si pro vás ukázky dobových oděvů, zbroje, šperků a mnoho dalšího. Představíme vás keltský způsob života a jejich řemeslný um. Těšit se můžete i na souboj udatných válečníků Vousova kmene a hudební doprovod. Děti vezměte s sebou! Budou se moci účastnit velké keltsko-římské bitvy.

Den oživlé historie a her v Keltském skanzenu Jivjany.

Přenést se do časů dávných Keltů můžete i návštěvou Země Keltů v Nasavrkách. Skanzen umístěný v podmanivé krajině, která ještě pamatuje keltské osídlení, je ideálním cílem výletníků, kteří touží okořenit turistiku špetkou historie. Malou ochutnávku ze zážitků, které na vás v této fascinující "zemi" čekají najdete ve fotogalerii z nedávných oslav keltského svátku Lughnasad.

Země Keltů v Nasavrkách. (Foto: Jaromír Zajda Zajíček)

Inspirovali vás archeologické zážitky a poznání ke tvoření? Vyslyšte naši kreativní výzvu a zapojte se! Budeme rádi, když nám zašlete svoje výtvory, které zachycují to, jak mohl vypadat život našich keltských předků před dvěma tisíci lety. Fantazii se meze nekladou. Můžete kreslit, sochat, vyřezávat, vyšívat i tkát nebo fotit či točit. Těšíme se na vaše nápady! Všechna zaslaná díla poté vystavíme na zámku Nižbor během akce Samhain, která se uskuteční 19. října 2019.

Kreativní výzva s archeologickou a keltskou tematikou.

Autoři fotografií: archiv ÚAPPSČ a Jaromír Zajda Zajíček.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page