top of page
  • Veronika Puhačová

Vpusťe si do života keltské jaro na Beltainu na zámku Nižbor


Světla přibývá. Tma svůj boj o nadvládu opět prohrála. S každým dalším dnem jsou paprsky prýštící ze slunečního kotouče silnější a svět zelenější. Nastává doba Beltainu, čas oslav, úlevy a hojnosti. Cítíte to? Vzduch voní životem.

 

Svátek Beltain, jeden ze čtyř hlavních keltských svátků, symbolizuje již po více jak dva tisíce let příchod jara a oslavuje očistu po zimě a počátek bezpečného a plodného období. Podle irské mytologie, kde se nám zmínky o Beltainu dochovaly, býval slaven v noci ze 30. dubna na 1. května velkými ohni, hodováním, tancem a magickými rituály. Ač se původně jednalo o prastarou tradici, i v naší společnosti bychom nalezli její otisk. Naše známé Pálení čarodějnic a následný první máj s polibky pod rozkvetlými stromy se totiž svým průběhem nápadně podobají keltským beltainovým zvykům.

Přijďte i vy oslavit tento důležitý den jako Keltové! Pod stradonickým oppidem, které bývalo jedním ze slavných keltských center, započne beltainová slavnost v pravé poledne 29. dubna. Bude se hrát, zpívat, tančit, jíst i pít. A všeho do sytosti, vždyť Keltové také nebyli žádní troškaři! Ovšem nejen požitky vyplníme tento radostný čas, ale svou řemeslnou zručnost a precizní práci vám také předvedou samotní Keltové. Nesmíme však zapomenout ani na to, odkud to vlastně všechno víme. Proto bude nachystaná i archeologická dílna, kde si vyzkoušíte, jakým způsobem archeologové informace (nejen) o Keltech získávají. Těšit se můžete na válečníky z keltského Vousova kmene, sokolnickou přehlídku, dobové tance skupiny Gall-Tír a také večerní ohňovou show. V klidu vás jistě nenechají ani skočné rytmy kapel Dick O´Brass, Isara, Bohemian Pipe Band, Happy To Meet a Dé Domhnaigh. Takže otevřete okna, dveře i mysl a vyrazte s námi ven na Beltain slavit jaro!

Budeme se na vás těšit 29. dubna 2017 ve 12 hodin na nádvoří zámku Nižbor!

Na celý program je vstupné pro dospělé 100 Kč, pro dítě 50 Kč a pro celou rodinu pouze 200 Kč.

 

MÉDIA

Plakát k tisku Facebook a web Informačního centra keltské kultury na zámku Nižbor

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page