top of page
  • Julie Tomsová

Mezinárodní den archeologie oslavíme v rámci keltského svátku Samhain na zámku Nižbor


V sobotu 19. října 2019 vypukne v pravé poledne na zámeckém nádvoří tradiční oslava keltského svátku Samhain. Keltský začátek nového roku na zámku Nižbor oslavíme již pošestnácté. Zároveň připomeneme i šestý ročník Mezinárodního dne archeologie, svátku, který si u české laické i odborné veřejnosti získal v krátkém čase mimořádnou oblibu.

 

Keltský začátek nového roku a současně dobu, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých, stejně jako dávní Keltové, na Nižboru slavíme hudbou, tancem a připomínkou keltských řemesel a způsobu života. Pestrý program startuje na zámeckém nádvoří v pravé poledne. Akci můžete sledovat i na našem Facebooku.

Kromě oblíbeného keltského svátku Samhain v sobotu na zámku Nižbor oslavíme i Mezinárodní den archeologie. Akce je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu různé archeologické instituce po celém světě nabízejí speciální program a aktivity pro návštěvníky všeho věku a zájmů. Poprvé byl tento svátek slaven ve Spojených státech amerických v roce 2011 a záhy se rozšířil i do zahraničí. Podle loňských odhadů jej napříč celým světem slavilo přes 100 000 nadšenců. U nás Mezinárodní den archeologie slavíme již pošesté. Zábavný program si pro vás letos přichystalo více než 70 institucí na více než 40 místech naší vlasti a v blízkém příhraničí (Slovensko a Německo). Těšit se můžete na archeologické festivaly pro rodiny, návštěvy archeologických lokalit, cvičné vykopávky, přednášky a mnoho dalšího. Přijďte zažít dobrodružství archeologie a nezapomeňte, že poznání naší společné minulosti je všude kolem nás!

Pestrý archeologický program jsme si pro vás připravili i my z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. Mezinárodní den archeologie společně oslavíme v rámci keltského svátku Samhain v sobotu 19. října 2019 od 12 do 17 hodin v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor.

Těšit se můžete na již tradiční a u dětí i dospělých oblíbenou archeologickou dílnu. Vyzkoušíte si práci archeologa pod trpělivým vedením našich odborníků, kteří vás provedou výzkumem krok za krokem. Připravili jsme pro vás cvičné pískoviště, kde si můžete na vlastní kůži zažít dobrodružství z odkrývání nálezů, ale třeba také úskalí jejich dokumentace.

Seznámíme vás s běžnými typy nálezů i s tím, co nám o minulých kulturách vyprávějí. Můžete si složit pravěké keramické nádoby nebo novověké kachle, osahat nejstarší pazourkové nástroje či třeba kreslit hlinkou podle vzorů pradávných jeskynních maleb. Chybět samozřejmě nebude ani oblíbená zrnotěrka a hravé aktivity pro nejmenší návštěvníky! Najdete nás na travnaté ploše před zámkem, pro zasvěcené "u ořešáku", kde probíhají i naše červnové Výlety do pravěku.

Novinkou letošního roku jsou Archeostřípky, krátké přednášky na zajímavá témata. Srdečně váz zveme od 14 hodin do kinosálu v přízemí na pásmo šesti neobvyklých příspěvků. Neobávejte se zdlouhavých akademických diskuzí nebo odborných termínů. Připravili jsme si pro vás záhadná, děsivá, kontroverzní, ale také inspirativní témata, se kterými se na obvyklých archeologických akcích nesetkáte.

Slyšeli jste už o neolitickém pohřbu ženy objevené v rituální jámě v dnešní rumunské obci Tărtăria? Archeologové zde v polovině minulého století odhalili kostru ženy obklopenou neobvyklou hrobovou výbavou. V jámě se ukrývaly hliněné destičky s rytou výzdobou. Ženu bez hlavy na onen svět doprovázely další zajímavé předměty jako jsou antropomorfní figurky, falické idoly, hliněný oltář a další. Je možné spojovat hliněné destičky s protosumerským písmem? A kdo byla žena pohřbená v jámě s netradičními milodary, kterou někteří označují za "šamanku z Tărtărie"?

Proč Keltové řezali lidem hlavy?! Opravdu je řezali a byl to mezi nimi rozšířený zvyk? Kde a jak je vystavovali a komu vlastně své trofeje ukazovali? To jsou jen některé z otázek, které zazní na našich Archeostřípkách. Nalákali jsme vás? Doufáme, že ano a těšíme se na viděnou sobotní odpoledne.

Zveme vás i do obřadního sálu, kde vám představíme tvorbu našich nejmladších archeologických příznivců. Své kresby a keramické výtvory nám zaslali žáci středočeských základních škol, kteří navštívili naše vzdělávací programy na zámku Nižbor a vyslyšeli naší Kreativní výzvy, aby ztvárnili své představy o životě našich dávných předků. Těšit se můžete i na Boží záležitost, při níž vám na hlavním pódiu odhalíme naši novou publikaci.

Pro zájemce jsou připraveny rovněž komentované prohlídky expozic. Stálou expozici Keltové v srdci Čech... aneb co bylo před nimi vás provede náš archeolog Josef Dufek. Krátkodobou výstavu Prvorepubliková archeologie, kterou máte příležitost na zámku Nižbor zhlédnout již jen do 28. října 2019, vám představí naše archeoložka Eliška Němcová. Sraz ve 13:00 a 16:40 u pokladny.

 

Těšíme se na vás v sobotu 19. října 2019 od 12 hodin na zámku Nižbor.

Fotografie: archiv ÚAPPSČ.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page