top of page
  • Veronika Puhačová

Svět mužů pohltil Slunovrat aneb další reportáž z Křivolických lesů


„Inguz, Inguz, Inguz!“, neslo se údolím Hvozdu nadšené skandování. „Nandej mu to, nedej se, sejmi ho!“, přidávali Inguzovi spolubojovníci. Adrenalinem a povzbuzováním rozjařený Inguz byl zrovna uprostřed napínavého zápasu s o hlavu vyšším a o mnoho statnějším bojovníkem ze vzdáleného východního kmene, který nad ním měl jasnou silovou převahu. Inguz se však nevzdával a drtil velkého zápasníka, seč mu síly stačily. Jeho bystrost mu okamžitě radila, že tenhle boj může vyhrát jedině v případě, že bude mazaný. A tak proháněl toho velikána kolem májky a hbitými úskoky ho překvapoval tak dlouho, až ho unavil a stačil jediný rychlý chvat a dostal jeho obrovské tělo pěkně na záda. „Uhúúúúúúúúúúúúúúúúúú!!!, zareagovali vášnivě diváci a výskali divoce na celý les. Inguz svůj zápas vyhrál a prokázal tak udatnost a nezdolnost bojovníků z Hvozdu…

Přesně tato scéna se naskytla návštěvníkům tradičního Festivalu živého pravěku, který se konal v sobotu 20. června v Pravěké osadě Křivolík a byl zasvěcen Světu mužů. Hlavním lákadlem byl tentokrát Heroj boj, soutěž pro čtyřčlenné týmy nebojácných válečníků, kteří mohli takto změřit své síly. A to nejen v soubojích tělo na tělo (přičemž ta těla ještě předtím sličné pravěké dívky řádně naolejovaly, aby ta podívaná opravdu stála za to), ale také v překážkovém běhu s monoxylem, ve zdolávání vysoké májky či v nejlepší interpretaci válečné písně. Některé týmy disciplíny pojaly po svém, jiné se snažily ze sebe vydat maximu a tak se jim společně podařilo vytvořit hutnou a autentickou atmosféru pravěkého klání kmenů. Heroj boj měl ovšem i druhou část, která byla určena rodičům s dětmi. Společně si během několika různých fyzických i logických klání mohly poměřit své síly celé rodiny navzájem, takže rodiče tentokrát nebyli pouze zvídavým doprovodem soutěžících dětí, ale dostali také šanci prokázat, co v nich dřímá a zda by v nekompromisních pravěkých dobách uspěli.

A k napětí přispělo již klasické křivolické počasí, které střídalo slunečnou a deštivou náladu a rozhodlo se podpořit tvrdý svět mužů také tvrdě chladnou teplotou. Ale my jsme se klasicky nezalekli a celý den předváděli návštěvníkům krásy a úskalí pravěku, s důrazem na aktivity a dovednosti mužů. Prezentovány byly nejen techniky lovu v průběhu pravěku a používané zbraně, ale také bojové taktiky Keltů, Germánů i kočovných Skýtů. Mimo to se návštěvníci také na vlastní oči poučili, jak se v pravěku hutnilo železo a tavily měkké kovy, jak se šily boty, z čeho se vařilo pivo, jak zdatní byli muži v tkaní látek či jakou roli měl šaman při starosti o počasí. Ale i ženy měly samozřejmě ve světě mužů důležitou roli a ani na ně nebylo v rámci festivalu zapomenuto. Předváděly další textilní techniky, jako tkaní na karetkách či výrobu sítí, vařily výtečnou rybí polévku, oblékaly děti do pravěkých kostýmů a vysvětlovaly jim, co se nosilo před tisíci lety, připravovaly věnce pro hrdinné válečníky a hlavně, byly krásné a stejně odolné jako muži, protože jinak by v pravěku prostě nepřežily.

O tom všem byl letošní křivolický festival a návštěvníci, kteří se nebáli deště a bahna a dorazili, jistě nelitovali, že se vydali na cestu napříč lesy a časem, aby nahlédli pod roušku tajemného pravěku. A také my účastníci jsme byli nesmírně rádi, že jsme tu opět čelili nepřízním počasí a mohli veřejnosti předat další znalosti o našich milovaných prastarých obdobích. A odměnou nám byly nejen zaujaté výrazy ve tvářích návštěvníků a dětská radost z dosud neviděného a neslyšeného, ale také večerní pospolitá slunovratová oslava plná smíchu, hudby, tance a medoviny. Vždyť v tomhle jakoby ty dlouhé tisíce let vůbec nehrály roli a my se stále chceme veselit a bavit. Ať jsme byli paleolitickými lovci, neolitickými zemědělci, Kelty, Germány nebo lidmi s digitálními technologiemi, touha být šťastní mezi svými v nás stále vře!

Všechny fotografie si prohlédněte na facebookové stránce křivolického sdružení Bacrie! Fotil Radim Vaňous.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page