top of page
  • Jana Lohnická

Kámen v pravěku na vlastní kůži


Kdybychom vás oblékli do pravěkého oděvu a přenesli v čase do doby lovců a sběračů, zvládli byste se o sebe postarat? Jistě by vás napadlo, že si musíte vyrobit zbraň, se kterou budete schopni ulovit potravu. Třeba byste si vzpomněli na hodiny dějepisu, kde jste se učili o nástrojích pravěkého člověka vyrobených z kamene. Možná už víte, že pravěký člověk si je nevyráběl z jakéhokoli kamene, který mu přišel pod ruku, ale že si kameny pečlivě vybíral, znal jejich druhy a za surovinou, která se k výrobě hodila, dokonce cestoval.

Co všechno musel pravěký člověk o kamenech vědět? Stačilo je vzít do rukou a ťukat jedním o druhý? Správně tušíte, že skutečnost byla mnohem složitější. Pokud byste se bez tréninku rozhodli napodobit výrobu pravěkých kamenných nástrojů, nepovede se vám to. Zajímá vás, jestli v dnešní době existuje někdo, kdo toto staré řemeslo ovládá? A zvládli byste s pravěkou sekerou pokácet strom nebo s pazourkovým nožem řezat kůže? I v tom vám napoví výstava Kámen v pravěku v Zámeckém areálu Ctěnice (Bohdanečská 1, Praha – Vinoř).

Pazourky, křemence, rohovce a jiné silicity, ale také břidlice a amfibolity, dovedené do podoby nožů, seker, pilek, hrotů šípů, nátepních destiček, drtidel a závaží - tak by se dalo shrnout umění pravěkých lidí, které je tu k vidění. Autorky výstavy, Veronika Klimešová, Katarína Petriščáková a Miroslava Šmolíková, přichystaly originální archeologické nálezy a opatřily také rekonstrukce celých nástrojů včetně dřevěných násad, a to nejen ke koukání. Atraktivitu výstavy tak podtrhuje možnost vlastnoručně si vyzkoušet nejrůznější kamenné předměty, které provázely každodenní život pravěkého člověka. Na objevování je pro ty, koho nebaví se jen koukat, vyhrazena celá jedna místnost. Můžete tu vzít do ruky repliku pravěké kamenné sekery, jaká se používala před 7 tisíci lety. Tehdy se s ní odvážili i na kácení stromů - vy si s ní zkusíte přetnout alespoň dřevěný proutek. Hned vedle se pokusíte do polotovaru kamenné sekerky provrtat otvor pro topůrko. Možná při tom zjistíte, proč se nejprve vrtal otvor a pak se teprve upravoval a hladil povrch. I kdyby se vám ve vrtání podařilo postoupit o celou píď, bude to trvat věčnost. A co kdyby se to nepovedlo a kámen prasknul?

Od zdlouhavé ruční práce vás neušetří ani mletí obilí na zrnotěrce. Zato při zkoušení ostrosti pravěkých nožů si dávejte pozor, ať se neříznete, neboť ostří nožů vyrobených z pazourku se může měřit s moderními výrobky. Do dílny se nebojte vzít i nejmenší, mohou tu na velkorysém prostoru zvěčnit své představy o pravěkém světě pomocí barev namíchaných z přírodních pigmentů.

Pro děti bude příjemná i celková délka výstavy. Expozice je rozvržena kromě vstupní haly do tří místností, sklepního prostoru a dílny. Přesto, pokud budete chtít kromě sálů shlédnout také video ve výstavě a užít si připravené aktivity, vyhraďte si skoro hodinu.

Z doprovodných programů k výstavě ještě stihnete komentovanou prohlídku 3. října od 10:30 a 14:00. Kdo by chtěl poznat autory instalovaných replik Petra Zítku a Václava Drnovského osobně (jsou jedni z mála v Evropě, kdo pravěké zpracování kamene ovládá), bude mít příležitost ještě 19. září (Václav Drnovský).

Výstava trvá od 12. dubna do 4. října 2015. Zážitek přitom slibuje už samotná návštěva Ctěnického zámku. Místo na samotném okraji Prahy s venkovskou atmosférou zatím není příliš objevené, a tak tu ani o víkendu nenajdete zástupy turistů. Přitom má ctěnický areál všechny předpoklady stát se vyhlášeným cílem pražských výletníků. Lákat by je sem mohly nejen expozice z dílny Muzea hlavního města Prahy v zámeckých prostorách, ale také velký udržovaný park s vlastním zahradnictvím, koňské stáje, restaurace a háj přiléhající k areálu, který výletníky lesní cestou dovede až k autobusové zastávce ve Vinoři.

Více informací k výstavě naleznete na webu Muzea hlavního města Prahy.

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page