top of page
  • Julie Tomsová

FOTOREPORT: Keltský telegraf na Stradonicích


První jarní sobotu se každoročně setkáváme na vrcholu svahu, ležícím naproti zámku Nižbor. Právě zde se v dávných dobách rozkládalo keltské oppidum Stradonice, jehož sláva jak v časech minulých, tak i současných dalekosáhle překonala hranice české kotliny. Zatímco odpoledne si na památném místě připomínáme svět proslulých Keltů ukázkou replik jejich výbavy, výzbroje, každodenních předmětů i oděvů, večery patří tzv. čertům.

 

S čerty z pohádky, ani s těmi, které známe z mikulášské nadílky, však tito čerti nemají pranic společného. To spíš, jestli si vybavíte scénu z filmové adaptace Tolkienova Pána prstenů, v níž autor legendu o keltských čertech zvlášť působivě zpracoval? Byť se nám žádné archeologické nebo písemné prameny o keltských čertech nezachovaly, využívání světelné signalizace našimi dávnými předky - např. jako výstraha před vpádem římských legií - se zdá více než pravděpodobné. Paralely bychom našli i v dalších pravěkých a starověkých kulturách. Osoba, která oheň „ovládala“ a dokázala jej hbitě rozdělat za jakýchkoli podmínek, se zřejmě těšila u svých současníků velké úctě. Dle legend čerti kromě ohnivého poselství ovládali také živly a byli spojování i s pohřbíváním a dalšími rituály. Snad dokonce i s probouzením jara...

A tak jsme se i letos první jarní sobotu, 23. března, setkali na oppidu Stradonice a přenesli se v myšlenkách do vzdálené minulosti. Hledíce, jak se světelný signál šíří z jednoho stanoviště na druhé napříč krajinou, jsme poseděli u ohýnku s přáteli, kvalitní keltskou medovinou a za zvuků starobylých melodií.

Nemohli jste za námi na Stradonice dorazit? Atmosféru letošního Keltského telegrafu vám tak zprostředkujeme alespoň v naší fotogalerii. A třeba se na oppidu potkáme při signalizování za rok! Sezóna navíc teprve začíná a nejen na zámku Nižbor nás letos čeká celá řada báječných akcí. První příležitost bude už 27. dubna, kdy oslavíme keltský svátek Beltain. Těšíme se na vás!

 

Fotoreport z akce (foto B. Petráň):

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page